Informatii program
- Despre Productie de hidrogen verde pentru producatorii de energie
- Stadiu Inactiv
- Valoare finantata max 50 milioane euro, cel putin un cost de aproximativ 1,2 milioane euro/MW per hidrogen generat.
- Cofinantare 0% din costurile eligibile
- Bugetul anual mediu al schemei 148.752.500 euro
- Incepere sesiune depunere 29.06.2022, ora 10,00
- Durata sesiune depunere 30 zile pana pe 31.07.2022, ora 17,00
- Cine poate aplica • producatori de gaz natural, • micro-intreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari producatoare de energie electrica, • micro-intreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari producatoare/consumatoare de hidrogen, • unitati administrativ-teritoriale, • Institute nationale de cercetare-dezvoltare in domeniul energiei, avand personalitate juridica, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din acesti actori.
Componenta C6. Energie. Sub-masura 2.2 – Sprijinirea investitiilor in construirea de capacitati pentru productia de hidrogen verde in instalatii de electroliza.
Aplicantii, mai putin UAT-urile trebuie sa aiba autorizat codul CAEN 35:„Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat”sau 20 “Fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Domenii si activitati eligibile:
Construirea de noi capacitati in instalatii de electroliza, inclusiv extinderea de capacitati de productie a hidrogenului verde pentru productia de hidrogen verde
Producerea hidrogenului verde presupune utilizarea surselor de energie regenerabila, cum ar fi eolian, hidro sau solar. Energia din surse regenerabile folosita la producerea hidrogenului poate proveni de la capacitati conectate direct la electrolizoare sau poate fi luata din SEN (obtinuta din RES).
Tehnologii electrolitice de generare a hidrogenului:
- ALK – electroliza alcalina (electrolit alcalin si diafragma)
- PEM- electroliza cu electrolit membrana polimerica (cu schimb de protoni)
- SOEC- electroliza cu membrana electrolit oxid solid (ceramic);
Cheltuieli eligibile:
Costurile eligibile sunt determinate ca diferenta dintre costurile de investitii si costurile neeligibile mentionate in anexa 4 la prezentul ghid. Sunt elegibile doar costurile de investitii, nu si cele operationale. A se consulta Anexa nr. 4 – Categorii de cheltuieli
Achizitionarea de instalatii/echipamente pentru construirea de capacitati noi, inclusiv extinderea de capacitati de productie a hidrogenului verde;
Capacitatea de stocare, ca parte componenta a procesului tehnologic de producere de hidrogen verde (statii complete de producere cu o capacitate de furnizare a hidrogenului prin intermediul unei instalatii de stocare), trebuie sa fie proportionala cu capacitatea de productie. In cadrul proiectului se vor deconta cheltuieli cu capacitatea de stocare in limita a 20% din valoarea ajutorului de stat.