Contact: 0786.257.537

OUG Eficienta energetica Institutii publice

Informatii program

Please login with Candidate account to view more fields.

OUG Eficienta energetica Institutii publice are 2 componente- de comercializare a energiei si de folosire a energiei pentru consum propriu.

Componenta de comercializare a energiei

Finantare intre 5 milioane euro si 15 milioane euro, cu cofinantare de min. 55%, adresata UAT-urilor.

Sesiunea de depunere proiecte va fi deschisa timp de 9 zile in perioada 04.10.2022, ora 10- 12.10.2022, ora 10:00.

Cererile de finantare vor fi depuse in aplicatia electronica IMM RECOVER si ulterior obtinerii finantarii vor fi mutate in MySMIS2014.

Se finanteaza: Realizarea capacitatilor de producere energie electrica si / sau  termica din SER cu exceptia biomasei pentru comercializare.

In categoria surselor de energie regenerabile (SER) se incadreaza utilizarea urmatoarelor surse: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz. Se finanteaza atat instalatiile noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie, cat si reabilitarea unor instalatii existente.  Nu se acorda finantare pentru instalatiile de cogenerare/trigenerare.

In categoria surselor de energie regenerabile utilizate se incadreaza panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene in zonele unde exista potential de utilizare a energiei vantului, precum si alte surse de energie regenerabile

Cheltuieli eligibile:

a) cheltuieli privind dotari pentru obtinerea de energie din surse regenerabile;
b) cheltuieli privind realizarea, achizitionarea, modernizarea de capacitati de productie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finantare, pentru obtinerea de energie din surse regenerabile;
c) cheltuielile de preluare, conectare a energiei in sistemul energetic national.

Solicitanti eligibili: Unitati administrativ teritoriale (UAT)/ subdiviziunile administrativ-teritoriale,  care realizeaza instalatii ce produc energie electrica din SRE in scopul comercializarii, si/sau investitii in modernizarea unor instalatii existente .

Principiul proiectelor generatoare de venituri se aplica doar proiectelor cu un cost total eligibil de peste 1.000.000 euro. 

Criteriile avute in vedere la evaluarea tehnica si financiara si punctajul acordat pe fiecare criteriu in parte sunt urmatoarele:

Criteriul C1: Valoarea contributiei din fonduri nerambursabile raportat la capacitatea de productie din surse regenerabile de energie (VSER);
Criteriul C2: Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (RGES);
Criteriul C3: Durata de utilizare a capacitatii de productie instalata;
Criteriul C4: Indicele de utilizare a terenului decontaminat/neproductiv in suprafata totala a proiectului utilizate pentru producerea de energie verde (ca de exemplu cele cu destinatia initiala de halde de zgura/contaminate si altele asemenea utilizate pentru producerea de energie verde).

Punctajul pe fiecare criteriu in parte se calculeaza prin insumarea punctajelor acordate tuturor subcriteriilor care il compun. Punctajul total acordat proiectului reprezinta suma punctajelor acordate celor 3 criterii, respectiv intre 0 – 100. La punctaje egale, departajarea se face in functie de punctajul obtinut la criteriul C1). In cazul in care se pastreaza egalitatea, se ia in considerare punctajul obtinut la criteriul urmator.

Acordarea finantarii se va face pentru proiectele care intrunesc un punctaj de minimum 50 de puncte. Programele cu un prag de calitate sub 50 de puncte nu sunt admise la finantare.

Componenta pentru consum propriu la nivelul UAT

Sesiunea de depunere proiecte va fi deschisa timp de 8 zile in perioada 08.11.2022, ora 10- 16.11.2022, ora 10:00.

Cererile de finantare vor fi depuse in aplicatia electronica IMM RECOVER si ulterior obtinerii finantarii vor fi mutate in MySMIS2014.

Se vor finanta urmatoarele tipuri de proiecte:

  1. Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi termică în cogenerare din SRE, cu excepția biomasei, pentru consum propriu;
  2. Realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din SRE, cu excepția biomasei, pentru consum propriu

Prin consum propriu se înțelege consumul aferent clădirilor publice deținute și ocupate de autoritățile și instituțiile publice locale, precum și consumul aferent sectorului de iluminat public, aflat în directa administrare a unităților administrativ- teritoriale.

Capacitățile de producție din SRE pentru consum propriu trebuie dimensionate în conformitate cu analiza energetică strict la necesarul de consum al clădirilor publice deținute și ocupate de autoritățile și instituțiile publice locale incluse în analiza energetică atașată proiectului, precum și cel aferent sectorului de iluminat public, la momentul recepției analizei energetice.

Acolo unde proiectul prevede mai multe puncte de consum, în analiza energetică soluția trebuie adaptată pentru fiecare în parte, iar racordarea se va realiza la fiecare punct de consum. De asemenea, se vor evidenția indicatorii și costurile pentru fiecare punct de consum.

Pentru iluminat public se acceptă capacități de producție pentru unul sau mai multe posturi trafo cu condiția ca acestea să aibă capacitatea însumată de maxim de sub 1MW. De asemenea, se va avea în vedere ca bara de alimentare să fie în proprietatea solicitantului.

În cazul unităţilor administrativ-teritoriale care propun proiecte de producere a energiei în scopul consumului propriu, acestea vor avea în vedere că nu vor putea utiliza energia produsă în scopuri care determină obţinerea de venituri.

Principiul proiectelor generatoare de venituri se aplică doar proiectelor cu valoarea totală eligibilă de peste 1.000.000 euro.

 

Verifica daca esti eligibil
Distribuie acest program

Oferim consultanta pe fonduri si facem cursuri de formare profesionala. Simplificand, ne-am specializat in progresul oamenilor care vin la noi. Fie ca e vorba de finantare, informatie sau consultanta, cine vine la noi pleaca castigat.

Contact

Inspire Consulting
Bulevardul Iuliu Maniu 7, București 061072
office@inspirefonduri.ro
Telefon: 0786.257.537