Guvernul va modifica din nou schema de ajutoare de stat pentru firmele care fac investiții noi de cel puțin 4,5 milioane de lei (1 milion de euro la cursul de la momentul înființării schemei) în România, prin HG 807/2014, două dintre schimbări fiind o nouă listă de domenii eligibile la finanțare și o nouă grilă de punctaj, conform unei propuneri de la Ministerul Finanțelor.
Guvernanții abia au revizuit, în martie 2022, ghidul solicitantului pentru ajutoarele de stat pe HG 807/2014, iar marți, 12 aprilie 2022, Ministerul Finanțelor vine cu un nou proiect de HG de modificare a schemei.
Prin modificările propuse acum, investițiile mai mari de 1 milion euro vor fi direcționate către 92 domenii de activitate, precum: industria prelucrătoare, construcții, HORECA, informații și comunicații, sănătate și asistență socială – spune MF.
Practic, se introduce o listă de domenii eligibile la finanțare, care să înlocuiască lista de domenii excluse de la finanțare. Pe noua listă de domenii eligibile propusă acum putem găsi, de exemplu, Fabricarea vinurilor din struguri, activitate exclusă în forma aflată în vigoare.
„Scopul modificărilor este de a eficientiza direcționarea fondurilor publice către sectoarele care vor genera proiecte de investiții majore” – mai spun cei de la Finanțe.
Nivelul de finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat se stabilește în funcție de mărimea proiectului de investiții și regiunea geografică.
De asemenea, Ministerul Finanțelor propune o nouă grilă de punctaj, prin care susține că „sunt încurajate investițiile în zonele cele mai slab dezvoltate ale României”.
Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare va fi de 30 zile lucrătoare, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de operatori economici, iar deschiderea sesiunilor de depunere va fi comunicată cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte.
Ajutoarele de stat pentru investiții majore în economie – bugetul disponibil
Introdusă în anul 2014, schema de ajutoare de stat pentru investiții majore în economie a fost modificată de mai multe ori până acum.
Schema este inclusă în Programul „Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții” din cadrul bugetului Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale.
Bugetul maxim al schemei este de 6,38 miliardelei, respectiv echivalentul a aproximativ 1,45 miliarde euro, cu posibilitatea suplimentării, astfel:
a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finațare pentru perioada 2014-2023;
b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat aprobat în baza acordurilor pentru finanțare emise, pentru perioada 2015 – 2028.
Bugetul anual mediu al schemei este de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro, astfel cum va fi stabilit prin legile bugetare anuale.
Până în prezent, din bugetul total alocat schemei au mai rămas de angajat, în perioada martie 2022 – 31.12.2023, 1,8
miliarde lei, sumă care nu poate fi majorată, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului 651/2014.
În momentul de față se află în analiză un număr mare de cereri de acord pentru finanțare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.
Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat.
Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală, fără T.V.A., de minimum 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro.
Conform reviziei a șasea a ghidului solicitantului, ajutoarele de stat au valori maxime de 22,5 milioane de euro până la 45 milioane de euro pentru o companie care face o investiție nouă, în funcție de județul de implementare. De asemenea, intensitatea sprijinului variază de la maximum 30% la maximum 60% din investiție.