Informatii program
- Stadiu In consultare
- Bugetul anual mediu al schemei 120.000.000 euro
- Numar estimat de proiecte finantate 20
- Cine poate aplica IMM, companii mari, start-up
Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor destinate achizitiei de vehicule cu emisii zero pentru transportul rutier si modernizarii vehiculelor pentru transportul feroviar, maritim si pe cai navigabile interioare pentru a se califica drept vehicule nepoluante sau vehicule cu emisii zero. Fondul pentru modernizare, „Programului-cheie 9“ : Eficienta energetica in transporturi – reducerea emisiilor de CO2 prin eficienta energetica si noi tehnologii in transporturi.
Schema remotorizare
Cine poate aplica:
microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii, intreprinderi mari si intreprinderi nou infiintate care sunt:
operatorii de transport rutier, feroviar, maritim si pe cai navigabile interioare deja existenti, care au autorizat unul din urmatoarele coduri CAEN:
- Cod CAEN 4920 – Transporturi de marfă pe calea ferată
Cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri
Cod CAEN 5010 – Transporturi maritime şi costiere de pasageri
Cod CAEN 5020 – Transporturi maritime şi costiere de marfă
Cod CAEN 5030 – Transporturi de pasageri pe cai navigabile interioare
Cod CAEN 5040 – Transportul de marfă pe cai navigabile interioare
Ce se finanteaza:
Submăsura 1: achiziția vehiculelor grele de marfă, respectiv cu o greutate brută proiectată fără încărcătură mai mare de 3,5 tone, alimentate de o baterie electrică care poate fi încărcată și reîncărcată numai prin conectarea la o sursă externă de energie electrică pentru a se califica drept vehicule cu emisii zero.
Submăsura 2: modernizarea vehiculelor pentru transportul feroviar de mărfuri, pentru a se califica drept vehicule nepoluante sau vehicule cu emisii zero.
Submăsura 3: modernizarea vehiculelor pentru transportul maritim și pe căi navigabile interioare de pasageri și mărfuri pentru a se califica drept vehicule nepoluante
Prezenta schemă bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică pentru achiziția sau modernizarea, după caz, a vehiculelor aflate în proprietate și operare de cel puțin un an, dovedit cu documente justificative conform Ghidului Solicitantului. Beneficiarul are obligația ca la recepția vehiculului/ vehiculelor cu emisii zero pentru transportul rutier, să facă dovada casării vehiculului/vehiculelor pentru care s-a solicitat înlocuirea.
Potentialii beneficiari pot depune unul sau mai multe proiecte individuale, in limita sumei 15 milioane euro pe intreprindere, in urmatoarele plafoane:
Cofinantarea este de 0% din costurile eligibile pentru Submasura 1 (achizitia de vehicule grele de marfa) si 20% pentru Submasura 2 (modernizarea vehiculelor pentru transportul feroviar, maritim si pe cai navigabile interioare)
Cheltuielile eligibile
a) pentru investiţiile care constau în achiziţionarea de vehicule cu emisii zero pentru transportul rutier, costurile suplimentare pentru achiziţionarea vehiculului cu emisii zero. Acestea se calculează ca diferenţa dintre costurile de investiţii pentru achiziţionarea vehiculului cu emisii zero și costurile de investiţii aferente achiziţionării unui vehicul din aceeași categorie care respectă standardele aplicabile ale Uniunii deja în vigoare și care ar fi fost achiziţionat fără ajutor.
b) pentru investiţiile care constau în modernizarea vehiculelor pentru transportul feroviar, maritim și pe căi navigabile interioare, astfel încât să se califice ca vehicule nepoluante sau vehicule cu emisii zero, costurile investiţiei în modernizare.
cheltuielile care nu se încadrează în categoria cheltuielilor eligibile prevăzute la punctele a si b sunt neeligibile. Costurile legate de TVA nu sunt eligibile.
Cheltuieli neeligibile:
- Costurile legate de TVA
- Consultanta
- Studiul de fezabilitate
- investitia in energie regenerabile pentru incarcarea vehiculelor (panouri fotovoltaice, statie de reincarcare electrica)
Grila de punctaj:
Criteriul 1: Cea mai mare suma solicitata la finantare primeste 0 puncte. Cea mai mica suma solicitata primeste 85 de puncte. Restul beneficiarilor primesc punctaje intermediare. Punctajul obtinut se stabileste dupa inchiderea sesiunii de inscriere.
Ajutorul de stat cel mai mic solicitat pe gCO2 evitat, calculat în funcție de performanța de transport (tone-km).
Se urmărește ca subvenția publică oferită per gCO2 evitat să fie cea mai joasă și să se evite supracompensarea.
Criteriul 2
Kilometri parcurși pe teritoriul României în anul precedent depunerii cererii de finanțare
- 15 puncte daca din totalul de km parcurși peste 70% sunt pe teritoriul României
- 10 puncte daca din totalul de km parcurși între 50% si 70% sunt pe teritoriul României
- 5 puncte daca din totalul de km parcurși între 40% și 50% din km parcurși sunt pe teritoriul României
- 0 puncte daca mai puțin de 40% din totalul km parcurși sunt pe teritoriul României
Documente necesare:
- minim 2 oferte de preț care corespund cu specificațiile tehnice menționate în solicitarea de ofertă și în cererea de finanțare pentru fiecare tip de vehicul (cu emisii zero și diesel)